Üretimin Organizasyonu ile ÇSY (ESG) Hedeflerine Nasıl Ulaşabilir? Ve Kalite Departmanlarının Rolü nedir?
Tutarlı açıklamalardan sistematik emisyon azaltımına kadar kalite yönetimi, ÇSY ortamında çok önemli bir rol oynamaktadır.
İşlerini toplumsal beklentilerle uyumlu hale getirmeye çalışan üretim kuruluşları için Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY)/ (ESG) hedefleri giderek daha önemli hale geldi. Yöneticiler standartlar, çerçeveler ve isteğe bağlı raporlama gereksinimlerindeki farklılıkları değerlendirirken, kalite departmanlarının kuruluşların hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmada önemli bir rol oynayabilir.
ÇYS Standartları ve Uyumluluk
Mevzuata uygunluk, hükümet tarafından zorunlu kılınan minimum gerekliliktir; ÇYS ise kuruluşların temel çizginin ötesine geçtiği düzenleyici olmayan bileşenleri temsil eder. Uzmanlar, kuruluşların ÇYS ölçüm kuruluşları gibi çeşitli seçenekler arasından doğru standardı seçmekte zorlandığını ancak seçilen standartların kuruluşun ulaşmayı amaçladığı şeyle uyumlu olması gerektiğini söylüyor.
Diğer taraftan kurumun hedeflerine uygun bir raporlama kuruluşunun seçilmesi hedefe yönelik ölçümler sağlayabilir. Örneğin Bloomberg, bir kuruluşun ulaşmayı hedeflediği açıklama yüzdesine odaklanıyor. Puan ne kadar yüksek olursa, kuruluş dünyaya o kadar çok şey açıklıyor anlamına geliyor.
Bu açıklanan puan yalnızca hedef görevi görmekle kalmıyor, aynı zamanda kalite ekiplerinin ve kuruluşlarının paydaşlarla etkileşime geçmesini de sağlayarak hedef kitlesiyle diyalog başlatabiliyor. Bu geri beslemeye sahip paydaşların kuruluşla ilgili bilinçli kararlar almasına olanak sağlayabiliyor.
ÇSY Çabalarının ve Ödül Mekanizmalarının Sistemleştirilmesi
Uzmanlar ,ÇSY’ye iyi yapılandırılmış bir yaklaşımın net hedef belirleme ve ilerleme takibine olanak sağladığını söylüyor. Ayrıca kâr paylaşımı gibi ödül mekanizmaları aracılığıyla çalışanların katılımını da teşvik edebilir. Kişisel teşviklerin kurumsal hedeflerle uyumlu hale getirilmesiyle ÇYS kolektif bir çaba haline gelebilir.
Kalite metodolojilerinin ÇSY gereklilikleriyle entegrasyonu yalnızca yeni bir fikir değildir; performans ve sorumluluğu uyumlu hale getirmeye yönelik pratik bir stratejidir. Kuruluşlar, Altı Sigma gibi araçları kullanarak, ÇYS hedeflerini basit hedeflerden yola çıkarak ulaşılabilir ve kilometre taşlarına dönüştürebilirler.