Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS)
Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) 29 Aralık 2023 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni yönetmelik, şirketlerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performanslarını şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde raporlamalarını gerektiren standartları içeriyor.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) tarafından yayımlanan TSRS, iki ana başlık altında toplanıyor:
“Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler” ve “İklimle İlgili Açıklamalar”. Bu gereklilikler, şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarının değerlendirmelerini sağlayarak, uluslararası sürdürülebilirlik standartlarına uyumlu bir hale getiriyor.
TSRS’nin özellikleri:
- Raporlama:TSRS, şirketlerin finansal ve iklimle ilgili bilgileri sürdürülebilirlik çerçevesinde kapsamlı bir şekilde raporlamasını gerektiriyor.
- Kısımlar: Standartlar, “Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler” (TSRS S1) ve “İklimle İlgili Açıklamalar” (TSRS S2) olmak üzere iki başlık altında toplanıyor.
- Uyum: TSRS, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) tarafından yayımlanan IFRS S1 General Requirements for Disclosure of Sustainability-related Financial Information ve IFRS S2 Climate-related Disclosures standartlarına uyum sağlamaktadır.
- Geçiş Dönemi İlkeleri: TSRS’lerin ilk uygulandığı raporlama döneminde, firmaların karşılaştırmalı bilgiler sunma zorunluluğu bulunmamaktadır. İlk iki yıllık dönemde, Kapsam 3 sera gazı emisyonlarının açıklanması da zorunlu değildir.
Sorumlu İşletmeler?
Düzenlemeye göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde olanlar dışındaki tüm bankaların raporlamalarında bu standartlara uyması gerekecek.
Belirlenen kriterlere göre, aktif değeri 500 milyon TL ve üzeri olan veya yıllık net satış hasılatı 1 milyar TL’yi aşan işletmeler bu yeni standartlara uymak zorunda. Ayrıca, 250’den fazla çalışanı olan işletmeler de TSRS’nin kapsamına giriyor.
Bu değerlerden ikisini aşan finansal derecelendirme kuruluşları, finansal holding, finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim, tasarruf finansman, sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri ile finansal holding şirketlerinde ve bankalarda nitelikli paya sahip olan şirketler, ayrıca Borsa İstanbul Piyasalarında faaliyet göstermesine izin verilen yetkili şirketlerin, kıymetli madenler aracı kurumlarını, kıymetli maden üretimi veya ticaretiyle iştigal eden şirketlerin standartlara uyma yükümlülüğü olacak
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK)’nın ilgili kararının linkleri ;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231229M1-9.pdf
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231229M1-10.pdf