Yönetim Sistemleri Baş Denetçisi Nasıl Olunur?
Üçüncü taraf bir belgelendirme kuruluşu için yönetim sistemi baş denetçisi olmakla ilgileniyor musunuz? Yıllardır verdiğimiz eğitimler sonrası kariyerine henüz başlayan bir çok yeni üniversite mezunu ve hali hazırda ki kalite uzmanından aldığımız bu soruyu gelin biraz daha açarak ilgilenenlere aktaralım.
Öncelikle, bir yönetim sistemi denetçisinin rolü kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır: Kuruluşların üretim sistemlerinin ve süreçlerinin ilgili yönetim sistemi standartlarına uygun olduğunun gözlemini ve değerlendirmesini yapmalı, denetim raporuyla tüm uygunsuzlukları rapor etmelidirler. Ayrıca sistemin gerekli ISO standartlarına uygun olarak çalışmasına yardımcı olmak için gerekli tavsiyelerde bulunabilirler.
DENETÇI OLMAK
Denetçi olmak için öncelikle gerekli eğitimleri tamamlamanız gerekir. Bir denetçi olarak, ISO standartları hakkında bilgi sahibi olmanız ve denetleyeceğiniz standardın yanı sıra uygun denetim teknikleri ve beklentileri için tamamlayıcı materyal ve yaklaşımları anlamanız gerekir. ISO Standartları’nda yeniyseniz, bilinçlendirme eğitimi veya farkındalık eğitimi gibi giriş seviyesinde eğitimler almayı düşünün. Bu kurslar genellikle düşük maliyetli ve düşük zaman taahhütlüdür ve standart hakkında sınıfta veya çevrimiçi olarak bilgi edinmenizi sağlar. Bunun dışında denetim tekniklerini ve gerekliliklerini öğrenmek için bir baş denetçi veya iç denetçi eğitimi almanız gerekecektir. Niş Akademi gibi eğitim kuruluşları size bu konuda yardımcı olabilir!
Baş denetçi eğitimi sonrası bir belgelendirme kuruluşu ile anlaşarak ,stajyer denetçi olarak belirli gün süresinde (genelde 20 uzman/gün) gözlem denetimlerini tamamlamak ve bir baş denetçiden süreci öğrenmeniz gerekecektir.
Profesyonel bir denetçi olduğunuzda, teknik endüstri kodlarını edinmek iş ataması yapılırken avantajınıza olacaktır. Bu nedenle iş geçmişinizi ve deneyiminizi de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, inşaat alanında deneyiminiz varsa, ilgili EA ve NACE kodlarına sahip kuruluşlar için denetim yapmanıza olanak tanıyacak bu özel kodu edinebilirsiniz. Denetçi olurken iş geçmişinizi ve deneyiminizi kendi avantajınıza kullanmayı ve daha fazla sektörel kod almayı önemsemelisiniz.
BİR DENETÇINİN KAZANCI
Bir ISO denetçisinin kazancı deneyimlerine ve denetim becerilerine bağlıdır. Bir denetçinin kazanç potansiyeli denetimini yaptığı alana ,standarda ve tecrübesine göre değişken olmakla birlikte genellikle orta düzey bir beyaz yakalı yöneticinin aylık geliri civarındadır.
SİGORTA
Sertifikasyonun doğası gereği, denetçiler kendilerini mali açıdan zarar verici olabilecek yasal taleplere ve sorumluluğa maruz kalabilirler. Bu risklerin farkında olmak ve kendinizi sigorta ile buna uygun şekilde hazırlamak önemlidir. Bir belgelendirme kuruluşunun personeli olarak çalışıyorsanız, kuruluşun kendi sigorta sağlayıcıları bu konuyu üstlenir, diğer yandan sözleşmeli bir denetçi iseniz belgelendirme kuruluşları mali mesuliyet sigortasını yaptırmanızı sizden talep edebilirler.
DENETÇİ VE BAŞ DENETÇİ ARASINDAKI FARK
Baş denetçi olarak denetim ekibine liderlik etmekten, denetim planlarını hazırlamaktan, toplantılar düzenlemekten ve her denetimin sonunda denetim raporlarını ve bulgularını sunmaktan sorumlusunuz. Denetim ekibinin bir parçasıysanız, size denetlemeniz ve raporlamanız için belirli alanlar ve raporunuzu sunmanız için bir zaman çizelgesi atayacak olan baş denetçiye rapor verirsiniz. Açılış ve kapanış toplantılarında sunum yapmaktan sorumlu olmayacaksınız ve nihai denetim raporunu oluşturmaktan ve sunmaktan sorumlu olmayacaksınız.
BAŞ DENETÇİ TEMEL GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Güçlü analitik ve problem çözme yeteneklerine sahip olmak
Denetçilerden oluşan bir ekibi yönetmek
Bir kuruluşun süreçlerini kalite gerekliliklerine uygunluk açısından değerlendirmek
Denetim plan ve programlarının geliştirilmesi
Kalite denetimlerine katılmak (ve gerektiğinde kalite denetçilerinden oluşan bir ekibe liderlik etmek)
Bir kuruluşun gereklilikleri karşıladığı süreçleri, durumları vb. belirlemek ve iyileştirme fırsatlarını tespit etmek
Denetim raporları geliştirmek ve üst yönetime sunmak
Gerektiğinde takip denetimlerine yardımcı olmak
BAŞ DENETÇI OLMAK:
Bir belgelendirme kuruluşunda baş denetçi olmak için, ISO standartlarının ilkelerini, prosedürlerini ve tekniklerini uygulama konusunda değişen sayıda minimum sürede farklı sektörlerde iş deneyimine (genelde minimum 2 yıl ,otomotiv veya havacılık gibi sektör standartları için minimum 10 yıla kadar çıkabilir.) sahip olmanız ve ilgili standardın baş denetçi eğitim sertifikasına sahip olmanız gerekir. Bir belgelendirme kuruluşunda gene gerekli olacak denetçi ve baş denetçi gözlem denetim süresini gerçekleştirmeniz gerekecektir.
Denetçiler ilkeli, güçlü ve ilham veren karakter özelliğine sahip kişiler olmalı, topluluk önünde konuşma konusunda rahat ve denetim yapacakları iletişim dilinde yetkin olmalıdır. Raporlar yazmanız ve çalıştığınız kuruluş için uygun şekilde biçimlendirmeniz gerekeceğinden, Microsoft Office’te yetkin olmak da yararlı olacaktır.
Denetçiler ayrıca, denetimin doğası gereği denetimin istenilen plana uygun gitmediğinde sorun çözmek için kalıpların dışında düşünebilme yeteneğine ve olası tepkileri soğuk kanlılıkla yönetebilme becerisine sahip olmalıdırlar . Bir denetçinin önceden denetliyeceği süreç için hazırlıklı olması ve işinin doğası nedeniyle zaman yönetiminin farkında olması gerekirken, kendi kontrolü dışındaki koşulların denetim planını değiştirmesi halinde yeniden önceliklendirme yapabilmesi önemlidir.
Profesyonel anlamda baş denetçi olmanın bir kariyer planı olması gerektiği unutulmamalıdır. Seyahat etmeyi seviyor, farklı insan ve kültürlerle iletişimi hayatınızın bir parçası olarak düşünebiliyorsanız ,yönetim sistemi baş denetçiliği sizin için ancak iyi bir kariyer seçeneği olabilir.